Přihlášení





Vzhled




Od roku 1717 do 1830


Z pamětní knihy obce Horní Bečva

Portáši


Císař Ferdinant III. kázal r. 1638 zemskému hejtmanovi panu hraběti Salmovi, aby vyzdvihl na obranu země sto věrných Valachů. Hlásilo se několik set našich synů, kteří chtěli za naši zem krev prolévati. Občané se domluvili, že půjdou s prosbou milostivému panu hraběti Frant. Ludvíkovi, by jejich žádost za zřízení portášů podporoval.

Celý článek...
 
Portáši obecně

Portáši, známí nejprve jako sbor Valachů, či sbor věrných Valachů, byli ustaveni reskriptem Ferdinanda III. Z 31. Března 1638. Hraběti Salmovi bylo tímto reskriptem povoleno najmout sto mužů z Valašska pro uklidnění zoufalé situace na východní Moravě. Po smutném konci bočkajova povstání v roce 1606 se ze Slovenska dostaly na Valašsko skupiny potulných banditů, lupičů a pašeráků, kteří často napadali místní osady a vesnice krytí širokým pásem hraničních lesů.

Celý článek...
 
Portášský lajtnant Dubský

Nejvyšší velitel sboru portášů Karel Zigmund Dubský pocházel z rytířské větve rodu Dubských z Třebomyslic. Jeho praděd Jindřich byl bratrem známého účastníka českého povstání Viléma, pána na Novém Městě na Moravě, jeho děd Aleš držel malý rytířský stateček Výčapy společně s chotí Marií Klárou Pauggerovou.

Celý článek...